Saturday, July 5, 2008

Din nou acasa

  Am avut placuta surpriza sa descopar pe net o secventa video pe care o cautam de mult timp si practic nu mai credeam ca o voi mai gasi pe undeva. Este vorba de o piesa cu formatia Sfinx, numita "Din nou acasa", pe versurile lui St.O.Iosif. Chiar daca e realizata cu mijloacele foarte modeste din punct de vedere tehnic, care existau la acea vreme in Romania, baietii de la Sfinx au reusit ca "Din nou acasa" sa ramina una dintre cele mai reusite piese ale rockului progresiv romanesc. Cum de altfel, intreaga opera a formatiei Sfinx este foarte bine apreciata de iubitorii de progressive rock din toata lumea.


  Un bun exemplu care m-a determinat sa trag aceasta concluzie fiind faptul ca albumul "Zalmoxe", relizat de Sfinx in anul 1975, este considerat ca facind parte din cele 20 de albume cheie ale categoriei Progressive Folk Rock, impreuna cu "Cantofabule" al celor de la Phoenix, un alt mare album al muzicii rock romanesti si alaturi de alte nume uriase ale acestui gen muzical, cum sint cei de la Jethro Tull sau Mostly Autumn.


  Iata cum arata acest clasament, conform celor de la
  http://www.progarchives.com, care este cel mai complet si mai serios site al iubitorilor de muzica progresiva, dupa parerea mea:

  Prog Folk 20 key studio albums(based on members ratings):


  4.68
  JETHRO TULL
  Thick As A Brick

  (1972)

  4.42
  GRYPHON
  Red Queen to Gryphon Three

  (1974)

  4.71
  PHOENIX
  Cei Ce Ne-Au Dat Nume

  (1973)

  4.29
  JETHRO TULL
  Aqualung

  (1971)

  4.48
  PHOENIX
  Cantofabule (Cantafabule)

  (1975)

  4.30
  JAIVAS, LOS
  Alturas de Machu Picchu

  (1981)

  4.65
  ITOIZ
  Ezekiel

  (1980)

  4.30
  STRAWBS, THE
  Grave New World

  (1972)

  4.45
  SFINX
  Zalmoxe

  (1978)

  4.26
  MOSTLY AUTUMN
  The Last Bright Light

  (2001)

  4.20
  STRAWBS, THE
  Hero and Heroine

  (1974)

  4.06
  JETHRO TULL
  A Passion Play

  (1973)

  4.20
  TRAFFIC
  The Low Spark of High Heeled Boys

  (1971)

  4.08
  JETHRO TULL
  Benefit

  (1970)

  4.06
  JETHRO TULL
  Songs From The Wood

  (1977)

  4.22
  HOELDERLIN
  Hölderlins Traum

  (1972)

  4.05
  JETHRO TULL
  Stand Up

  (1969)

  4.16
  STRAWBS, THE
  From the Witchwood

  (1971)

  4.15
  MEZQUITA
  Recuerdos de mi Tierra

  (1979)

  4.14
  JAIVAS, LOS
  Obras De Violeta Parra

  (1984)

  Din pacate, Dan Andrei Aldea a plecat de mult din tara, traieste undeva in Germania unde face in continuare muzica si din cite am inteles, nu prea isi mai doreste sa aiba prea multe contacte cu ceea ce se intimpla prin Romania. E de inteles, daca ne gindim la neplacerile pe care le-a intimpinat de-a lungul vremurilor si dau doar un singur exemplu, faptul ca multa vreme a fost urmarit pas cu pas de chiar unul dintre colegii de formatie, Mihai Cernea, care dadea cu subsemnatul la Securitate despre tot ceea ce facea sau spunea Dan Aldea.


  O vreme am corespondat cu Dan Andrei Aldea prin email. Tin minte ca odata i-am povestit cum copiii mei au invatat poezia lui St.O. Iosif, pe versurile careia a fost facuta melodia "Din nou acasa", prin intermediul acestei excelente melodii a celor de la Sfinx, fapt care, a atras din partea domnului Aldea o remarca care mi-a placut foarte mult. Mi-a spus Dan Andrei Aldea atunci ca se bucura foarte mult de ceea ce i-am povestit, pentru ca asta inseamna ca n-a trait chiar degeaba, daca muzica s-a a reusit sa ramina in sufletele celor care au ascultat-o.

  Pun aici "Din noua acasa", o piesa rara, asa cum au interpretat-o pe vremuri cei de la formatia "Sfinx". Auditie placuta si la final, as vrea sa pastram un minut de tacere, in memoria unui om care a iubit foarte mult muzica si care din pacate, s-a stins acum citeva zile, undeva intr-un spital din Elvetia, la o virsta la care mai avea de ascultat multa muzica. Nicu Blaga, Dumnezeu sa te odihneasca in pace, si poate de acolo de unde esti acum, asculti si tu aceasta melodie a celor de la formatia Sfinx, pe care sint sigur ca ai apreciat-o...


Post Title

Din nou acasa


Post URL

http://ohjustinbiebier.blogspot.com/2008/07/din-nou-acasa.html


Visit justin bieber for Daily Updated fashion photography Collection

My Blog List

Blog Archive