Un concert de povestit nepotilor

O legenda rock a fost, zilele trecute, la Bârlad. Un nume care, pentru cei care îndragesc muzica de calitate, nu mai are nevoie de nicio prezentare: Uriah Heep. A fost nevoie doar de un prezentator care sa puna o singura întrebare, pe scena Zilelor Culturale ale Bârladului, care a debutat duminica seara: „Cine vine în seara asta la Bârlad?“ Reactia miilor de oameni strânsi în Centrul Civic al orasului a fost pe masura: URIAH! Doua ore atmosfera a fost asigurata, înainte de main-event-ul serii, de cei de la Cargo.

Cine nu a vazut acest spectacol greu poate întelege ce a fost pe scena înainte de venirea „colosilor“, dupa cum s-au exprimat multi dintre cei prezenti în public. În oras au venit chiar si fani ai Cargo si Uriah Heep din multe orase ale tarii. Cea mai îndepartata localitate - luându-ne dupa numarul de înamatriculare al autoturismului parcat în fata Primariei Bârlad - din care au venit fani ai rock-ului de buna calitate a fost Baia Mare. Motivul: Uriah tocmai concertase acolo! Pâna sa urce pe scena, legendarii rockeri de la Uriah Heep, trupa rock înfiintata în anul 1969, s-au complacut în a-si pastra energia. Abia mai târziu toata lumea avea sa înteleaga de ce... Mick Box (chitara si voce), Trevor Bolder (bass si voce), Bernie Shaw (solistul principal), Phil Lanzon (clape si voce) si Russell Gilbrook (tobe si voce) au ascultat cu atentie, partial, prestatia trupei Cargo. Bernie a fost cel care, la un moment dat, a iesit din încaperea de protocol a Primariei si s-a „postat“ lânga scena. Evident, cei de la Cargo au observat ca sunt „filati“. Asta nu i-a împiedicat sa îsi faca show-ul. Din contra, solistul principal al celor de la Cargo, Adrian Igrisan, s-a ambitionat si a reusit, la un moment dat, sa ridice în aer o mare de mâini care sa aplaude la orice semn ce i se adresa...

Încalzita bine, multimea a mutit în clipa în care, brusc, pe scena si-a facut aparitia Bernie. A fost primul care a urcat pe scena si primul care a spus „Good evening, Barlad!!!“ (Buna seara, Bârlad!). Practic, a fost momentul în care piata a început sa vibreze. Însa, apogeul a fost atins chiar atunci când Russ a pus mâna pe bete si a început sa loveasca cu forta în „premier“ - element principal al setului de tobe. Deschiderea concertului nu a fost incendiara, ci de-a dreptul exploziva. Uriah a intrat în forta si probabil ar fi spart multe geamuri daca acestea nu ar fi fost deschise de localnicii care au stat cu zecile la ferestre pentru a urmari mega spectacolul. În scurt timp, multimea a intrat în ritm si a început sa apese cu forta asfaltul pietei. Din când în când, pe doua ecrane de proiectie foarte mari era redata imaginea tobosarului Russ, care „muncea“ cu toata fiinta sa. Aceasta imagine agita si mai mult spiritele. Cu fiecare minut ce trecea din concert, Uriah parca trecea dintr-o sfera într-alta a rock-ului. Piesele interpretate se auzeau din ce în ce mai tare iar superartistii transpirau mai ceva ca într-o zi torida de vara. Multimea îsi vedea de treaba: scanda cu toata puterea „Uriah!“. Bernie l-a prezentat spectatorilor pe bateristul Russ, cel fara de care muzica formatiei nu poate exista. Cu o zi înainte, fusese ziua lui iar acesta parca a vrut sa arate lumii întregi ca veteranii de la Uriah, care tocmai l-au recrutat în formatie, au facut cea mai buna alegere. Aschii au sarit din bete si sute de oameni s-au mirat cum de nu au explodat tobele pe ritmul demential al melodiei „Look at yourself“. Basistul Trevor Bolder a pus si el „sare si piper“ pe un spectacol ridicat la standarde înalte de una dintre cele mai puternice trupe rock ale timpului si ale momentului. Maestrul Bernie a scos din public, cu melodia „July morning“ ce era mai bun: pofta de a trai. Desi e un slow prin definitie, piesa este cea mai apreciata de catre membrii formatiei si asa va ramâne. Chiar ei au spus-o iar lumea s-a convins de asta. Mick Box (chitara si voce) si Phil Lanzon (clape si voce) i-au facut sa retraiasca momentele tineretii pe cei mai în vârsta rockeri veniti acum doua zile în Bârlad.

Cei doi veterani au fost confundati, evident alaturi de Bernie si Trevor, cu brandul Uriah Heep. Orice acord al celor doi mega artisti i-a facut pe multi sa închida ochii si sa îsi aduca aminte de concertele la care au fugit în strainatate pentru a le vedea. De-o parte si de alta a scenei au stat, tot timpul, cei mai aprigi fani ai trupei pentru a observa tot ce se întâmpla pe scena, pentru a nu pierde nimic. Prin multime s-au vazut însa si fete triste, ale celor care, de-a lungul celor 38 de ani de existenta ai formatiei, au vazut foarte multe concerte Uriah. Cunoscatorii au spus ca pe scena care tremura din toate încheieturile totusi sound-ul (sunetul) concertului a fost putin sub asteptari. Cu alte cuvinte, volumul mergea dat mai tare! Spre final, cei cinci de la Uriah s-au retras. Asa cum era si normal, mii de oameni i-au aclamat si i-au rechemat pe scena. Nu se interpretase „Lady in black“! iar lumea urla (cu intentie folosit acest cuvânt!) dupa ea! Dar componentii trupei erau în zona. Se asteptau sa fie rechemati pentru un bis. Sunt prea obisnuiti cu asta, pe orice scena ar urca. Si pâna acum nu au urcat decât pe super scene ale lumii. I-a uimit, la un moment dat, faptul ca, pasind pe o scena dintrun oras atât de mic precum Bârladul, lumea a aratat ca îi iubeste enorm si ca le respecta si apreciaza muzica. Si au revenit...

„Lady in black“ a încheiat o seara pe care multi nu o vor putea uita poate niciodata. „Nu mai am cuvinte! Nu stiu ce sa mai spun. Sunt uimit ca am avut posibilitatea de a asista la asa ceva. Am stat cu sufletul la gura tot concertul si nu as mai fi vrut sa se termine. Ma gândesc acum daca îi voi mai vedea vreodata“, a spus un spectator. „Mi s-a parut un pic cam încet sunetul, însa formatia si-a respectat pe deplin blazonul. Sunt un brand pe care îl stiu cam de 25 de ani. Îi cunosc bine si stiu toate miscarile de artisti care au avut loc în trupa, de-a lungul anilor. Se stie ca bateristul si basistul sunt, în orice formatie rock, sufletul sound-ului. Cu Russ au facut o alegere except ionala. M-a uimit omul acesta, prin daruire si mai ales prin faptul ca, la numai câteva luni de când a intrat în formatie e extraordinar de bun. Stie la perfectie ce are de facut!“, a spus un vechi fan al trupei. „Am fost placut suprinsa sa vad în orasul nostru o formatie de calibru greu, o mega trupa. Nu am fost pâna acum la concerte de acest gen, însa iubesc muzica celor de la Uriah Heep si o ascult des. Acum mi-am schimbat total impresia despre unele melodii. Mult mai bine se aud aici, live, decât pe înregistrari“, a completat o doamna din public.

Imediat dupa încheierea show-ului, rock-erii au plecat din oras, spre Londra, acolo unde, ieri, au continuat sa uimeasca mii si mii de oameni... „La Bârlad, Uriah a fost cel mai important eveniment muzical. Oare când se va mai produce un altul, macar de o asemenea magnitudine?“, a afirmat un alt fan din public. Un articol de Adrian Arnautu.

Popular posts from this blog

Poems of the Spanish Mystics

brad paisley shirtless photos